Oniks, genellikle mücevheratta kullanılan yarı değerli bir taştır. Bu taş, yüzeyindeki farklı katmanlarla dikkat çeker. Oniks taşı halk arasında akik taşı, ayrılık taşı, şans taşı olarak da bilinir. Oniksin hareli bir yapısı vardır ve taşın kendisi cam kadar saydamdır. Oniks taşı antik Yunan ve Roma döneminden beri kullanılan bir malzemedir. Bu taşı günümüzde takı, aksesuar ve süs eşyası yapımında kullanmak mümkündür.
Peki oniks mermer nedir? Oniks mermer, ismini oniks taşından alan, içeriğinde yüksek miktarda silisyum barındıran ve dekorasyonda kullanılan yarı değerli bir mermer türüdür. Oniks mermerin hem oluşum şekli hem de yüzey yapısı, klasik mermere göre farklılık içerir. Oniks mermerler altın rengi, bal rengi, beyaz, kırmızı, turuncu gibi farklı renklerde bulunabilir.
Oniks, kalsiyum karbonatın çökmesiyle birlikte oluşan bir kayaç türüdür. Bu kayaç mineral bakımından zengin kaynaklarda oluşur. Diğer mermer türleriyle karşılaştırıldığında oniksin daha fazla madeni tuz içerdiği söylenebilir. Onikse yarı saydam yüzeyi ve hareli yapıyı sağlayan ana etmen bu minerallerin fazlalığıdır. Ayrıca oniksi oluşturan kayaçlar daha uzun zaman içerisinde çökelir. Oluşumu tamamlanan bu taş oniks mermer ocakları içerisinden özenle çıkartılır ve endüstriyel ortama getirilerek işlenir.
Oniks mermeri diğer mermer çeşitlerinden ayıran en önemli özellik yarı saydam yapısıdır. Klasik mermer çeşitleri ışığı geçirmemesine rağmen cam yapıdaki oniks ışığı geçirir. Bu özelliği nedeniyle oniks taşı kullanılarak tasarlanan dekorasyonlar oldukça şık durmaktadır. Oniks mermer çeşitleri çok farklı renklerde ve kristalize yapılarda olabilir.
Oniks, yarı saydam ve hareli yapısıyla dikkat çeken bir taştır. Bu nedenle oniks, ışıklandırmanın önemli olduğu alanlarda sıklıkla kullanılır. Temel olarak oniks mermer kullanım alanlarını dekorasyon ve mimari olarak ikiye ayırmak mümkündür.
Oniksin mimarideki kullanımı ise yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Oniks, eski çağlardan beri dini yapıtlarda, saraylarda ve heykelcilikte kullanılmıştır. Günümüzde oniksi otel ve restoranlarda daha sık görmek mümkündür. Oniks mermer; dekoratif görüntüsü nedeniyle lobi, oturma salonu, karşılama bankosu gibi bölümlerde kullanılır. Oniks, bu alanlara estetik bir görünüm katar. Bunun yanında; mağazalarda da oniks mermere rastlamak mümkündür. Özellikle ürün tezgahlarında ve kasa bankolarında oniks mermer kullanılır.
Dekoratif ürünlerin yapımında da oniksten yararlanılır. Oniks, özel süs eşyalarında ve hediyeliklerde oldukça zarif ve şık duran bir mermer çeşididir. Mermerevim bünyesinde oniks mermer kullanılarak üretilmiş çok sayıda ürün bulunmaktadır. Bu ürünlere web sitemizi inceleyerek ulaşabilirsiniz.