Mermer Nedir?

Mermer Nedir ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Mermer kullanımının tarihi milattan önce Anadolu’da yaşayan Hitit Medeniyeti’ne dayanır. Hititliler yüzyıllar önce mermeri keşfederek sanatta ve inşaatta kullanmıştır. Ayrıca tüm dünyada bildiğimiz onlarca değerli anıtta ve yapıda mermerin izlerini görmek mümkündür. Günümüzde ise mermere pek çok alanda rastlamaktayız. Peki aslında mermer nedir nerelerde kullanılır? İşte bu muhteşem taşa dair detaylar…

Mermer Nedir?

‘Mermer nedir?’ sorusunun aslında iki cevabı vardır. Ticari olarak magmatik, metamorfik ve sedimanter taşlara mermer denir. Yani mermer ismi genel bir isimdir ve granit, oniks, traverten gibi sınıfları da içerisinde barındırır. Hakiki mermer ise metamorfik hareketler sonucu doğal bir şekilde oluşan özel bir taştır. İçeriğinde %90’dan fazla kalsiyum kalsit (CaCO3) bulunan bu taş birbirinden güzel desenleri ve renkleriyle yüzyıllardır insanları büyülemektedir. Mermerin içerisinde bulunan kalsiyum kalsit dışındaki mineraller görünümü doğrudan etkiler. Ayrıca kayacın soğuma hızı, çıkarıldığı bölgenin sıcaklığı ve basıncı gibi etkenler de mermer yapısındaki farklılıkları meydana getirir. Doğal mermer tüm bu etkenlere bağlı olarak beyaz, krem, kırmızı, sarı, mavi, siyah gibi farklı renklerde bulunabilir.

Ülkemiz hem mermer üretiminde ve hem de mermer ihracatında üst sıralarda yer almaktadır. Dünyada bulunan mermer rezervlerinin yaklaşık %40’ı Türkiye’de yer almaktadır. Bu rezervler Anadolu’nun çeşitli illerinde ve Trakya’da bulunmaktadır.

Mermer, yapısı gereği oldukça sert ve dayanıklıdır. Bu taş teknolojik makinalar aracılığıyla kesilebilir ve şekil verdirilebilir. Ayrıca mermer yüzeylere talebe göre cilalama, honlama, fırçalama, kumlama gibi işlemler yapılabilmektedir. Dolayısıyla mermer ve kullanım alanları ifade edilirken geniş bir yelpazeden bahsetmek mümkün olmaktadır.

Mermer Kullanım Alanları

Mermerin çok eski çağlardan beri hayatımızda yer aldığını belirtmiştik. Peki mermer kullanım alanları nelerdir, bu malzeme hangi sektörlerde kullanılır?

Bilinen en eski taşlardan biri olan mermer denilince akla inşaat sektörü gelir. Ancak bu taşı birçok sektörde görmek mümkündür. Mermer kullanım alanları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Dış cephe kaplama (İnşaat)
  • İç cephe kaplama (inşaat)
  • Mobilya yapımı (Dekorasyon)
  • Süs eşya yapımı (Dekorasyon)
  • Mezar taşı yapımı (Mezarcılık)
  • Anıt ve heykel yapımı (Sanat)